Intretinerea si tunderea gazonului
Gazonul are nevoie sa fie udat regulat. Iriga-l de mai multe ori in timpul zilei, in total 5-10 minute/zi, astfel incat stratul de deasupra al solului sa se mentina perfect umed. Se recomanda ca irigarea sa se faca seara (inainte de apus) sau dimineata devreme. Gazonul iti arata cand are nevoie de irigare (cand raman amprente de talpi, in locurile in care calci pe iarba). Iti recomandam irigarea puternica si nu foarte frecventa.

Calendarul lucrarilor unei peluze, in functie de anotimp, arata in felul urmator: 


Primavara - este sezonul in care gazonul are nevoie de o foarte mare grija tinand cont ca acum incepe perioada de vegetatie si cresc si nevoile lui de apa si nutrienti.  

§  Fertilizarea - fertilizarea de primavara este esentiala pentru a pastra aspectul verde al gazonului; pe piata exista multe variante de amestecuri de fertilizanti, din care poti alege; ingredientul principal in aceasta perioada este azotul, care incurajeaza dezvoltarea puternica si cresterea rapida;

§  Udarea - sunt necesare udari periodice, in functie de tipul solului, de capacitatea de retinere a apei dar si de conditiile din iarna (in cazul in care am avut ierni cu zapada este posibil ca nevoia de apa din irigatie sa fie mai mica decat in cazul iernilor uscate).

§  Taierea - taie gazonul regulat, respectand inaltimea de taiere ceruta de fiecare amestec in parte. 

§  Aerarea - procesul de aerare este unul foarte important ce permite aerului sa circule la nivelul firelor de iarba si sparge solurile prea compactate.


Vara - este perioada in care gazonul poate trece prin multe perioade de stres, cauzate – in principal – de temperaturile ridicate si de conditiile uscate. In aceasta perioada se vor evita lucrari precum scarificarea si aerarea gazonului. Lucrari de efectuat:

§  Fertilizarea - fertilizarea din vara este binevenita, insa trebuie aplicata in anumite conditii; nu aplica niciodata ingrasamintele pe un gazon uscat, fara sistem de irigare sau fara ca ploaia sa fi fost anuntata in urmatoarele ore; aplicarea ingrasamintelor granulate pe vreme foarte insorita si uscata poate duce la arderea gazonului; ca alternativa, poti pune ingrasaminte lichide, dizolvate in apa si aplicate apoi cu un vermorel/o stropitoare sau injectate in sistemul de irigare (daca exista posibilitatea asta);

§  Udarea - pe perioada verii, udarea trebuie facuta regulat, folosind aspersoare/sisteme de udare; cu toate ca, in general, gazonul sufera rapid in cazul caldurii si a secetei, acesta se reface la fel de repede, prin udare; iti recomandam pastrarea unui regim riguros de udare, cu udari constante, in aceeasi perioada, dimineata si seara;  

§  Taierea - peluzele trebuie tunse de 1-2 ori/saptamana, respectand inaltimea de taiere recomandata de producatorii amestecului ales; in perioade de temperaturi extreme si seceta, se recomanda evitarea operatiunilor de taiere;    

§  Combaterea buruienilor - buruienile se vor indeparta din peluza prin smulgere; in cazul in care buruienile sunt dese, se recomanda erbicidarea peluzelor; se va evita aplicarea erbicidelor in perioade cu temperaturi foarte ridicate. 

Toamna - este sezonul-cheie pentru renovarea gazonului. Ingrijirea de toamna presupune pregatirea „covorului verde” pentru iarna si asigurarea ca acesta va supravietui temperaturilor scazute care vor urma. Lucrari de efectuat: 

§  Fertilizarea - daca in primavara nevoia cea mai mare este cea de azot (pentru a incuraja dezvoltarea firelor noi si cresterea rapida), in toamna ingredientul-cheie este potasiul (care va pregati perfect iarba pentru iernare); recomandam, asadar, aplicarea de ingrasaminte bogate in potasiu;

§  Taiere - gazonul are nevoie de taieri ocazionale si in toamna; ultima taiere a anului trebuie sa fie undeva intre mijlocul si finalul toamnei;  

§  Scarificarea - este procesul prin care aduni materia organica moarta, ramasa pe sol, de la taiere la taiere; scarificarea se face cu scarificatoare manuale/mecanizate si presupune o intrare suficient de adanca in gazon, pentru a zgaria solul si a aduna resturile moarte, dar nu suficient pentru a distruge firele de iarba; procesul este unul foarte important si necesita o grija aparte; 

§  Aerarea - se face folosind un aerator corespunzator; 

§ Reinsamantarea - toamna este perioada ideala pentru a reinsamanta gazonul si pentru completarea golurilor; semanarea poate incepe la inceputul lui septembrie si continua in functie de temperaturile de afara; in cazul in care semanarea se va face mai tarziu, se recomanda alegerea amestecurilor de gazon special destinate pentru semanari tarzii, care germineaza si la temperaturi scazute.


Iarna - sunt foarte putine actiuni necesare peluzei. Se recomanda evitarea traficului intens pe gazon in perioadele foarte reci si inghetate, pentru ca se pot forma zone negre in zonele calcate, in care gazonul va muri. Lucrari de efectuat:

§  Curatarea resturilor vegetale - se recomanda greblarea usoara si curatarea peluzei de frunze, crengi sau alte resturi vegetale cazute pe jos.  




Tunderea gazonului:


Prima tundere a unei peluze de gazon nou-infiintate nu se va face decat atunci cand gazonul are inaltimea de 5-7 cm. Ulterior, tunderea gazonului se va face regulat, cu ustensile cu lame ascutite. Inaltimea de tundere recomandata variaza intre 2,5 si 6 cm, in functie de calitatea gazonului si de recomandarea fiecarui amestec de gazon in parte.

Nu se recomanda tunderea foarte joasa, folosita in sistemul terenurilor de golf: gazonul va raspunde prin a creste mult mai repede. Recomandarea noastra este sa tundeti la 4-6 cm.


Niciodata nu tunde mai mult de o treime din inaltimea totala a firelor de iarba. Asadar, tunderea trebuie sa se faca regulat, saptamanal (chiar si de 2 ori/saptamana), pentru un aspect ingrijit. In cazul in care ai un gazon de 9 cm inaltime (si nu este la prima tundere), nu-l taia din start la inaltimea de 4-5 cm. Adu firele la aceasta inaltime prin taieri repetate si dese!


6FB03746-C240-4EB3-8F7D-27EDDF015D61


Nu se va tunde un gazon ud. Tunzand gazonul cand acesta e saturat de apa vei compact solul, astfel incat radacinile nu vor mai putea respira, ducand la formarea de goluri in gazon.
Irigarea gazonului se recomanda a se face seara, inainte de apus, sau dimineata devreme. Gazonul arata cand are nevoie de irigare (cand raman amprente de talpi, in locul in care e calcat gazonul).
Se recomanda irigare puternica si nefrecventa.


Pentru a va face munca mai usoara in cautarea ingrasamantului potrivit, va lasam recomandarile de mai jos:


Gazon nou  - ingrasaminte pe baza de fosfor (New Grass); 

Gazon mai vechi de un an, pentru inverzire - ingrasaminte pe baza de azot - NPK 20-10-10

Gazon pregatit pentru intrarea in iarna - (PreWinter)

Gazon cu probleme de decolorare - sulfat de fier

Gazon cu deficiente nutritive (altele decat cele de sus)

- https://www.seminteplante.ro/5427-ingrasamant-pentru-gazon-corectare-deficiente-5-kilograme.html

 

Tineti cont ca la imprastierea ingrasamintelor, doza maxima sa fie de 1 kg / 40 metri patrati (daca dati mai mult, riscati sa ardeti gazonul).