Fertilizarea Gazonului
Pentru ca ne apropiem cu pasi repezi de primavara si fertilizarea este esentiala pentru a pastra aspectul verde al gazonului, v-am pregatit un calendar al fertilizarilor solide din timpul anului, pentru o ingrijire pe care noi o consideram corecta. Acestea sunt doar recomandari, tineti cont ca pe piata exista multe variante de amestecuri de fertilizanti, din care puteti alege.

Ingredientul principal in aceasta perioada este azotul, care incurajeaza dezvoltarea puternica si cresterea rapida.

Fertilizarile solide se pot suplimenta si cu foliari (daca se doreste), in special in perioadele dintre fertilizari (exclus iarna), pregatire pentru perioade mai reci, canicula, regenerare dupa boala, inainte de canicula, ploi, etc.

Irigati cu 5l/m² dupa aplicarea fertilizanților, preferabil repetat 2-3 zile.

Aplicati numai cu distribuitoare de ingrasaminte. Nu aplicati cu mana, risc crescut de aplicare neuniforma si de ardere a gazonului in unele cazuri. 

ATENTIE!!!depasirea dozei maxime sau lipsa irigarii dupa fertilizare, va duce la arderea gazonului.

Prima aplicare se face cand gazonul este intrat in vegetatie, cand tundem normal, temperaturile sunt constant peste 12-14 grade, si ar fi ideal dupa scarificare sau alte lucrari de mentenanță pentru o regenerare rapida a acestuia. Verificarea temperaturilor presupune consultarea prognozei in avans. Temperaturile pot diferi de la o zona la alta, asadar si perioada de aplicare se poate decala.

Un fertilizant profesional cu eliberare controlata incepe sa-si faca efectul in 5-10 zile, pe cand un foliar dupa 24h si cu un efect de 7-14 zile. 

Ce reprezinta N-P-K   

Sunt macroelementele necesare ca gazonul sa creasca si sa prospere.

N-Azotul este macroelementul esential pentru gazon, si de aceea el este prezent in toate tipurile de fertilizari. Exemplu Landscaper Spring and Summer 20-0-7.

P-phosfor/fosfor este si el un element de baza, dar se recomanda a fi folosit mai mult la insamantare sau suprainsamntare, prezent in ingrasamintele de tip starter, ca exemplu Landscaper pro New Grass 20-20-8. De aceea, in ingrasamintele profesionale veti regasi acest macroelement in cantitate mica sau spre deloc in celelate tipuri de îngrășăminte..

K-Potasiul este macroelementul care ajuta planta , intareste fibra celulara si o pregateste pentru stres si intarire contra bolilor. K se recomanda a fi aplicat in special vara si toamna, prezent într-un îngrășământ mai bogat in K decat in N, de formula 16-5-22 ca la Landscaper Pro Stress Control pt vara sau 14-5-21 la Landscaper Pro Pre-Winter pentru sezonul rece.

Cum calculam?   

Îngrășăminte cu formula NPK 16 - 5 - 22 Cifra 16, 5 sau 22 se inmulteste procentual cu greutatea sacului. Astfel daca avem un sac de 1 kilogram, avem:

N 16% x 1kg =>160g N într-un kg de îngrășămant

P 5% x 1kg => 50g P într-un kg de îngrășămant

K 22% x 1kg => 220g de K într-un kg de îngrășămant

 Trebuie sa retineti ca fara N nu exista Gazon.

Pe langa NPK, ingrasamintele dedicate pentru gazon mai contin si alte substanțe benefice gazonului ca sulf, calciu, magneziu, fier etc. Un mix de macro si microelemente pentru o dezvoltare armonioasa cu eliberare controlata si fara cresteri bruste si necontrolate a gazonului.

Pe scurt , ce trebuie sa retineti de la NPK este:

N - mult primavara, mai puțin vara si toamna

P - mult la insamantare, putin in restul anului

K - mult vara si toamna, putin primavara


Poti mentine un gazon numai cu fertilizari solide, dar niciodata nu vei putea mentine un gazon numai din foliari. Combinarea lor poate avea rezultate excelente, dar numai dupa ce ajungi sa cunosti nevoile gazonului tau, iar asta cere timp si rabdare!

Pentru servicii profesionale de îngrijire a gazonului, nu ezitați să ne contactați.