5 pasi pentru realizarea unui gazon prin insamantare
Când creați un gazon nou, puteți așeza rulouri de gazon sau puteți folosi semințe. Dacă situația și timpul permit acest lucru, însămânțarea este, de obicei, cea mai bună și cea mai ieftină opțiune, deși dacă trebuie să se efectueze rapid acoperirea solului, atunci utilizarea rulourilor de gazon este cea mai bună opțiune.
     În mod ideal, însămânțarea ar trebui efectuată fie în primăvară, fie în toamnă. Toamna este de obicei cea mai bună opțiune deoarece temperatura solului este mai favorabilă în acest moment al anului, și este mai puțin probabil ca iarba tânără să fie afectată de buruieni și secetă. Există o serie de etape cheie pentru a crea un gazon perfect cu ajutorul semințelor.


                 1. Pregătirea solului
    În primă instanță, este important ca solul să fie pregătit în mod adecvat deoarece acest lucru va avea cel mai mare impact asupra calității finite și durabilității zonei nou acoperite cu iarbă. Faceți-vă timp pentru a îndepărta buruienile și pentru a cultiva solul până la o adâncime fină a arăturii. În mod ideal, stratul superior de 200-250 mm ar trebui arat cu ajutorul unui cultivator cu axă orizontală, iar resturile/pietrele ar trebui să fie eliminate.
    Dacă este posibil suprafața ar trebui lăsată necultivată timp de mai multe săptămâni înainte de pregătirea finală a patului germinativ pentru a încuraja germinarea semințelor de buruieni latente. Acestea pot fi eliminate/îndepărtate cu ușurință pentru a reduce povara semințelor de buruieni asupra zonei înainte de dezvoltarea ulterioară.
   Crearea unei suprafețe uniforme, libere de ridicături de pământ și gropi este importantă pentru calitatea finală a gazonului. Chiar și ridicăturile de pământ și gropile mici pot determina crearea unor gropi colectoare de apă sau hârtoape înalte care au drept rezultat smulgerea repetată a ierbii și creșterea ei neuniformă. Odată ce se realizează o adâncime fină a arăturii, rularea, nivelarea și greblarea repetată vor servi la obținerea efectului dorit. În cele din urmă, eliminați pietrele mai mari de 20 mm.


Servicii-erbicidare-gazon-bucuresti


                 2. Îmbunătățirea solului
     Dacă este necesar și dacă finanțele vă permit, acum e timpul să încercați și să îmbunătățiți solul. Acest lucru trebuie făcut prin încorporarea materialelor adecvate în sol cu scopul de a îmbunătăți natura fizică a materialului. Pentru solurile grele, s-ar putea folosi nisip pentru a îmbunătăți drenajul, în timp ce pentru solurile ușoare, s-ar putea folosi materiale organice, cum ar fi compostul sau materiale organice pe bază de alge marine, pentru a îmbunătăți capacitatea de menținere a umidității.
             
                 3. Tratament prealabil
     Trebuie aplicat un îngrășământ de pat germinativ pentru a ajuta la creșterea și așezarea ierbii. Încorporați îngrășământul în suprafața solului cu 1-2 zile înainte de însămânțare. Ar trebui să se aplice un îngrășământ de pre-însămânțare cu conținut ridicat de fosfat, precum Landscaper Pro New Grass 20-20-8 într-o cantitate de 30 g/m2 (300 kg/ha).


                 4. Însămânțarea
     Varietatea și amestecul de semințe folosite ar trebui alese cu atenție, la urma urmei, speciile de iarbă din amestec vor avea o influență importantă asupra performanței, prezentării și gestionării viitoare a gazonului. Folosiți specii, cum ar fi Festuca arundinacea și Agrostis stolonifera, pentru zonele ornamentale unde prezentarea este importantă. Rețineți că costurile de întreținere necesare pentru a menține un gazon de înaltă calitate sunt probabil mai mari în comparație cu un gazon utilitar pentru care ar fi mai adecvat un amestec care conține Lolium perenne și Festuca arundinacea. În mod ideal, selectați varietăți cu o bună toleranță la uzură, densitate a lăstarilor și culoare cu o predispoziție redusă la boala firului roșu.
     Ratele de însămânțare vor varia în funcție de amestecul ales, însă vor fi aplicate în general într-o cantitate de 35-50 g/m2. Împărțiți semințele în cel puțin două serii înainte de a le distribui uniform pe suprafață în două direcții în unghi drept sau prin două treceri în aceeași direcție dacă utilizați un dispozitiv de împingere și nu un burghiu. La finalizare, semințele trebuie să fie ușor greblate sau grapate cu lanț în suprafață. Tavalugirea este o opțiune.


Seminte Gazon Bucuresti


                 5. Îngrijirea ulterioară
    Începeți să tundeti o dată ce iarba tânără atinge o înălțime de 40-50 mm, dar asigurați-vă că nu ați îndepărtat mai mult de 1/3 din frunze. Continuați să tundeți pe măsură ce crește iarba, reducând încet înălțimea de tăiere la minimul necesar, pe măsură ce crește densitatea și vigoarea ierbii.
     Irigați în funcție de necesități pentru a facilita așezarea și a preveni accentuarea stresului asupra ierbii tinere. În cazul în care nu plouă, atunci ar trebui să se utilizeze irigarea în cantități mici în mod frecvent pe perioada în care iarba este tânără. Principiul irigarii in prima luna, spune ca solul trebuie sa ramana permanent umed, fara a permite insa crearea acumularilor de apa.


                 Însămânțarea în timpul verii
     Dacă este posibil, ar trebui să evitați însămânțarea unui gazon în timpul verii deoarece posibilitatea unui eșec este mult mai mare. Cu toate acestea, acest lucru este dependent de vreme. Dacă un gazon trebuie să fie însămânțat în condiții de temperatură ridicată, iarba va fi mai dificil de așezat, iar nivelul de îngrijire ulterioară va fi mai ridicat și mai scump. În timpul verii, creșterea lăstarilor poate fi mai intensă decât creșterea rădăcinilor astfel încât iarba tânără folosește energie pentru a produce o creștere superioară în detrimentul așezării rădăcinilor adânci, așa cum s-ar întâmpla în timpul toamnei. Un sistem de rădăcini imature și superficiale este deosebit de vulnerabil la efectele secetei și stresului termic, astfel încât plantele ar putea suferi arsuri și ar putea muri.


Următoarele puncte pot fi luate în considerare la așezarea gazonului de vară realizat din semințe:


 - Udați-l în mod regulat, dar nu folosiți o cantitate mare de apă care poate deteriora suprafața. În schimb, folosiți cantități mici care pot fi aplicate pe o perioadă mai lungă de timp pentru a permite absorbția apei utilizate. Acest lucru va reduce la minimum cantitatea de apă scursă și va avea ca rezultat o re-udare mai uniformă a solului. Dacă este posibil, apa trebuie aplicată seara sau peste noapte sau dimineața devreme, când pierderile prin evapotranspirație sunt reduse la minimum.
 - Condițiile de temperatură ridicată, umezeala excesivă și umiditatea pot duce la apariția unor boli, cum ar fi opărirea lăstarilor, fuzarioză și activarea peticelor de culoare maro. Apa în cantitate prea mare sau prea mică poate avea o importanță decisivă. Dacă presiunea bolii este ridicată, aplicați apă devreme dimineața, astfel încât frunza plantei să nu rămâne udă peste noapte.
 - În timpul verii, iarba tânără este, de asemenea, mult mai susceptibilă de a fi afectată de buruieni, având impact asupra calității gazonului și concură pentru apa și nutrienții vitali. În timp ce unele buruieni vor muri odată ce cosirea regulată este în curs, dacă li se permite buruienilor perene să preia controlul, poate fi dificil, deoarece multe erbicide nu pot fi folosite pe iarba tânără. Dacă este posibil, smulgeți buruienile cu mâna din zonă, pentru a împiedica răspândirea buruienilor.
 - Asigurați-vă că se aplică o nutriție adecvată pe iarba tânără pentru a sprijini sănătatea și dezvoltarea. Este mai puțin probabil ca utilizarea îngrășămintelor lichide să provoace arsuri, dar va trebui să fie aplicate mai regulat. Aveți grijă să nu aplicați o cantitate excesivă, deoarece acest lucru va încuraja bolile de răsaduri să devină active, în special în cazul în care plantele sunt deja stresate din cauza umidității excesive/inadecvate.


gazon-natural-bucuresti


    În concluzie, crearea unui nou gazon din semințe poate fi ușor realizată dacă respectați etapele corecte. Este mai ieftin decât montarea rulourilor de gazon, însă necesită mult mai mult timp pentru insamantare și dezvoltare. Un timp mai mare petrecut la pregătirea suprafeței înainte de însămânțare va contribui la obținerea unui gazon finit de calitate. Folosirea cu grijă a apei și îngrășămintelor pentru încurajarea așezării și creșterii va însemna crearea unui gazon sănătos și de înaltă calitate care poate fi folosit timp de mai mulți ani după aceea.


   Fiind un element decoratic nelipsit din gradinile dumneavoastra, NOAH Gardens va pune la dispozitie echipa noastra de profesionisti care va avea grija ca semanarea gazonului dumneavoastra sa aiba rezultatele asteptate, garantand pentru frumusetea si sanatatea gazonului.