Operațiuni de primăvară pentru gazonul tău
V-ați uitat de multe ori în curtea vecinului și i-ați admirat gazonul de un verde perfect, tăiat la linie și parcă scos din revistele de peisagistică? V-ați întrebat ce trebuie făcut pentru a avea o astfel de peluză de gazon?
Iată mai jos 8 operațiuni speciale, importante si foarte utile pe care să le faceți primăvara.


                 1. Combaterea bolilor, a mușchiului de gazon și a dăunătorilor
În sezonul rece gazonul poate fi afectat de mucegai, precum Microdochium nivale și Typhulla ssp. Dacă aceste tipuri de mucegai invadează o suprafață mică de gazon, se greblează iarba din zonele afectate și se supraînsămânțează golurile rămase, dacă este cazul. Dacă este afectată o suprafață de peste 20% din peluză, atunci este nevoie să apelăm la tratamente cu fungicide. Pentru acestea este nevoie de o temperatură de peste 6 grade Celsius în cazul fungicidelor de contact și peste 10 grade Celsius pentru cele sistemice. După tratament se recomandă scarificare sau greblare a ierbii uscate și îndepărtarea acesteia de pe gazon.

Mușchiul de gazon se poate combate cu ajutorul îngrășămintelor care au un conținu mare de azot și fier care ajută la uscarea mușchiului. După aceste tratamente se recomandă supraînsămânțarea pe zonele afectate cu semințe pentru umbră.

După trecerea iernii, apar și dăunători precum râmele, larvele, cărăbușul de mai, coropișnițele sau cârtițele. În funcție de fiecare dăunător în parte, poate fi nevoie de soluții de perganmanat de potasiu sau infuzie de ceapă pentru râme, insecticide sau nematocide pentru cărăbuși, larve sau coropișnițe și dispozitive cu ultrasunete sau capcane pentru cârtițe.


18


                 2. Tunsul
În primul rând este important să țineți cont de faptul că gazonul se tunde pe uscat, indiferent de mașina de tuns pe care este folosită. La începutul primăverii gazonul se tunde cu o frecvență mai redusă, iar odată ce temperaturile cresc, frecvența acestei operațiuni crește.

Pentru ca mașinile de tuns să fie mai eficiente, faceți-le o întreținere la începutul primăverii, schimbați uleiul și filtrele, ascuțiți cuțitele

             
gazon natural terasa
                 3. Udatul
La începutul sezonului solul are deja o rezervă suficientă de apă, precipitațiile sunt frecvente, așa că nu este nevoie de suplimentarea apei. Când temperaturile cresc, devine necesară irigarea gazonului, a cărei frecvențe se stabilește în funcție de mai mulți factori, precum temperatura aerului și a solului, nivelul precipitațiilor, tipul de sol, expunerea terenului, curenții de aer, tipul de gazon și destinația acestuia.


IMG_1959


                 4. Fertilizatul
Gazonul are nevoie de una port de hrană pentru o bună dezvoltare, așa că prima fertilizare se face după ce a trecut riscul unui îngheț. Recomandate sunt îngrășămintele cu eliberare controlată. Ele pot fi organice sau chimice, cu un singur element sau complexe, cu eliberare directă sau controlată, granulare sau foliare.
Untitled design (3)


                 5. Scarificarea
Această operațiune este recomandată de două ori pe an, după vară și iarnă, pentru eliminarea stratului de materie organiză moartă care se acumulează la baza firelor de iarbă. Primăvara sunt recomandate scarificatoarele care au o lamă cu acțiune mai agresivă și care pătrund 1-2mm și în sol. Pământul trebuie să fie relativ uscat, pentru a nu smulge firele sănătoase. Pentru suprafețele mici, se poate folosi și o greblă metalică, dar operațiunea va dura mai mult timp și va fi mai greoaie.


Scarification-Before-and-After-e1526659070735


                 6. Aeratul
Prin această operațiune, se găurește substratul în profunzime câțiva centimetri cu ajutoprul unor unelte sau utilaje speciale. Aeratul ajută la decompactarea solului, la absorbția mai ușoară de către sol a aerului și a îngrășămintelor, ele ajungând astfel direct la rădăcină.


                 7. Supraînsămânțatul
Se execută supraînsămânțatul doar acolo unde gazonul este afectat de boli sau nu are o densitate corespunzătoare. Se poate face local sau pe toată suprafața. Cea din urmă se face doar după ce gazonul a fost tuns cât mai scurt, greblat sau scarificat, iar amestecul de semințe este indicat să fie același ca cel folosit inițial. După acoperirea semințelor, solul se poate tăvălugi ușor.


                 8. Folosirea biostimulatoarelor de creștere
Rolul acestora este de a ajuta la creșterea și dezvoltarea gazonului prin creșterea mesei de asimilare a plantelor. Se accelerează procesul de fotosinteză, iar gazonul devine mai rezistent la factori de stres biotici și abiotici. Aceștia se aplică ținând cont de etapa de dezvoltare a gazonului, de perioada calendaristică, de programul de fertilizare și de factorii de stres care pot afecta gazonul


IMG_7669


Pentru servicii profesionale de îngrijire a peluzei de gazon, pentru montarea sistemelor de irigație sau orice alte operațiuni pentru grădina dumneavoastră, nu ezitați să ne contactați.